ورق کاری چیست؟ فرآیند، انواع و نکات کاربردی ورق کاری

آخرین ویرایش ژانویه 18, 2023

ورقکاری چیست؟ مزایای ورقکاری چیست و برای آن چه نکاتی را باید رعایت کرد؟ امروزه در صنعت مدرن، ورق کاری فلزات نقش بسیار گسترده و مهمی را ایفا می کند. ورق کاری فلزات اساس تمام مهندسی روز دنیا است و می توانیم آن را پلی برای رسیدن به یک محصول در نظر بگیریم. ما می توانیم نتیجه ورقکاری فلزات را در در همه جا مشاهده کنیم. از ماشین ها و ماشین آلات کارخانه ای گرفته تا مبلمان خانه، همگی محصولی از ورق کاری فلزات هستند. برای ورق کاری فلزات مهندسان طراح باید موارد مهمی را مد نظر قرار دهند و این موارد شامل اندازه گیری های استاندارد، مواد، تفاوت در ساخت و روش های شکل دهی ممکن است. در این مطلب از وبلاگ فبری نکست به سراغ بررسی ورق کاری و بیان نکات کاربردی مربوط به آن می پردازیم، در ادامه همراه ما باشید.

 

ورقکاری چیست؟

ورق فلزی، نوعی از فلز است که طی فرآیندی که باعث برش و شکل دهی ورقه ها می شود تولید می شود و نتیجه این فرآیند تولید ورق های فلزی نسبتا نازک است که ضخامت کمی دارند. فرآیند ورق کاری به ضخامت ورق های فلزی بستگی دارد و می تواند متفاوت باشد. نازک ترین نوع ورقه های تولید تحت عنوان فویل به بازار ارائه می شوند. ورق کاری  یا شیت متال، به طور کلی شامل کارهایی است که توسط ابزار آلات مخصوص روی ورق های فلزی انجام می شود تا به شکل مورد نظر ما برسد. با یک نگاه جزئی به اطرافتان می توانید متوجه شوید در ساختار اولیه، اغلب وسایلی که با آن ها سر و کار دارید ورق فلزی با ضخامت های متفاوت به کار رفته است.

 

 

مزایای ورقکاری چیست؟

بسته به هر محصولی که قصد دارید از ورق های فلزی در ساخت آن استفاده کنید، می توانید مزایای برجسته ای را دریافت کنید. در مقایسه با سایر روش های ساخت ورق های فلزی مقرون به صرفه و اقتصادی هستند که این موضوع هزینه های ساخت شما را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.

برخی از مزایای ورق کاری عبارتند از:

تولید با ظرفیت بالا

اگرچه زمان تولید فلز ممکن است تا هشت هفته طول بکشد، اما این واقعیت را از بین نمی‌برد که می‌توان آن را با ظرفیت بالا انجام داد. اگر کسب و کاری دارید که نیاز به تولید سریع محصولات ورق فلزی به صورت عمده دارد، در این صورت همکاری با سازنده ای که می – تواند این تکنیک ها را انجام دهد بهترین انتخاب برای شماست.

تولید قطعات فلزی با ظرفیت بالا امکان توزیع سریعتر اجزای نهایی را در بازارهای گسترده در مدت زمان کوتاهی فراهم می کند. این همچنین به مشتریان این فرصت را می دهد تا محصولات را آزمایش کنند و ببینند که آیا مشخصات با تلورانس های تعیین شده و طرح های مورد نظر آنها مطابقت دارد یا خیر.

ساخت قطعات با دقت بالا

ساخت ورق فلز را می توان به تعدادی از تکنیک ها، مانند مهر زنی، خم کاری، برش لیزری و بسیاری دیگر طبقه بندی کرد.  دستیابی به این تکنیک ها از طریق تخصص سازنده زبردست و کارایی تجهیزات یا ابزاری که آنها استفاده می کند امکان پذیر است. در حالی که بسیاری از این تکنیک ها را می توان به صورت دستی انجام داد، استفاده از ماشین آلات خودکار به یک امر عادی تبدیل شده است، زیرا قطعات و طرح هایی با دقت بالا در تلورانس های خاص مورد نیاز کاربر ایجاد می کند.

قطعات تولید شده با دقت بالا در ساخت و ساز، خودرو سازی، حمل و نقل هوایی، مراقبت های درمانی ، غذا و نوشیدنی و یا حتی در تولید کالاهای مصرفی مورد نیاز هستند.

مواد بادوام

محصولات ورق فلزی را می توان از فولاد، فولاد گالوانیزه، آلومینیوم، فولاد نورد سرد ساخت. این فلزات آلیاژی دارای خواص متفاوتی هستند که باید توسط سازندگان در نظر گرفته شود. آنها باید به عوامل خاصی مانند استحکام، جوش پذیری، شکل پذیری، استحکام کششی، نسبت استحکام به وزن، ماشین کاری، چقرمگی و موارد مشابه توجه کنند.

استفاده از مواد بادوام به این معنی است که محصول ورق فلزی شما ماندگاری بیشتری دارد. به عنوان مثال، آلیاژهایی مانند فولاد ضد زنگ را می توان چندین بار بازیافت کرد بدون اینکه منجر به کاهش کیفیت شود.

 

انواع مواد در ورقکاری چیست؟

فلزات مختلف و آلیاژهای فلزی را می توان به ورق تبدیل کرد و برای ساخت قطعات ورق فلزی استفاده کرد. انتخاب مواد بستگی به الزامات کاربرد دارد و عوامل موثر در انتخاب مواد عبارتند از:

شکل پذیری، قابلیت جوشکاری، مقاومت در برابر خوردگی، هزینه، وزن و قدرت.

از ورق های مختلفی در ورق کاری استفاده می شود که محبوب ترین آن ها عبارتند از:

1. ورق فولادی نازک

ورق های فولادی نازک جایگزین دیگری برای ورق های فولادی ضد زنگ هستند. این نوع ورق فلزی نه خیلی شکل پذیر و نه شکننده است. ساخت آنها آسان است و این ورق ها تقریبا همه کاره و بسیار مقرون به صرفه هستند. این  ویژگی ها باعث می شود آنها در صنعت خودرو و ساختمان قابل استفاده باشند.

2. فولاد ضد زنگ:

فولاد ضد زنگ بدون شک بهترین نوع ورق فلزی است. این ورق فلزی دوام و جذابیت را با هم ترکیب می کند تا خود را به یکی از بهترین فلزات ورق در بازار تبدیل کند. فولاد ضد زنگ شامل 13 درصد کروم، نیکل و مولیبدن است.  ورق فولاد ضد زنگ بسیار قوی است و در برابر رطوبت مقاوم است. بنابراین، قدرت و ماهیت خود را حتی در شرایط محیطی مانند باران، نمک و اسید نیز حفظ خواهد کرد. ورق فولادی ضد زنگ به دلیل خواصی که دارد، بخش عمده ای از صنعت ساخت و ساز را در بر می گیرد.

3 .ورق فلز مس:

ورق مس دارای ترکیب صفر از فلزات اضافی است. این ورق فلزی رسانای الکتریکی است و آنها را برای ساخت محصولاتی که رسانا هستند استفاده می کنند. همچنین  این فلز در برابر خوردگی مقاوم، بادوام و قوی است. ورق فلز مس برای نمونه سازی های سریع قابل استفاده است و ماهیت رسانایی آن باعث می شود که مناسب ترین ورق فلزی برای ساخت وسایل الکترونیکی، معماری، جواهرات و زیور آلات و هنرهای تزئینی باشد.

4. ورق فلزی آلومینیوم:

بر خلاف انواع ورق های فلزی که قبلاً معرفی کردیم، فلز فولاد آلومینیوم نرم و ظریف است و به دلیل ماهیت شکننده اش، برای نمونه سازی سریع مناسب است. لازم است استحکام و دوام فلز آلومینیوم با انجام جند عمل افزایش داد و به همین منظور به آن فلزاتی مانند مس، سیلیکون و آهن اضافه می شود.

هما نطور که می دانید ورق آلومینیوم ماهیتی شکننده دارد و بسیار شکل پذیر و چکش خوار است. این فلز حدود چهار درجه مشخص  دارد که هر درجه دارای ماهیت متنوعی است که تا حد زیادی کاربردهای آن را تعیین می کند. درجه ها و خواص آن ها عبارتند از:

  • درجه 1100: مقاوم در برابر مواد شیمیایی، استحکام نسبتا کم، انعطاف پذیر و قابل جوش است.
  • درجه 3003: مقاوم در برابر خوردگی، نسبتا قوی تر از نمونه قبلی و مقرون به صرفه تر است.
  • درجه 5052: مقاوم در برابر خوردگی، قابل جوش و بسیار قوی است.
  • درجه 6061: اصلا شکل پذیر نیست و بسیار مستحکم است.

ورق های آلومینیومی را می توانید در اجزای  بسیاری از لوازم الکترونیکی مانند تیغه های فن مشاهده کنید. همچنین در صنعت ساخت و ساز  مخصوصا در ساخت سقف از این ورق فلزی استفاده می شود.

5. ورق فولادی گالوانیزه:

دو نوع مختلف از ورق فولاد گالوانیزه موجود است که بر اساس فرآیند گالوانیزه به کار گرفته شده طبقه بندی می شوند. 

  • الف. ورق فلزی با پوشش داغ

این نوع ورق فولادی برای دوام و استحکام با روی با کیفیت روکش شده است. این ورق فلز را با یک فرآیند فلزی گرم تغییر داده اند. از خاصیت این نوع ورق فولادی گالوانیزه می توانیم به عدم ماندگاری اثر انگشت روی آن اشاره کنیم.

  • ب. ورق های الکترو گالوانیزه

ورق های فولادی الکترو گالوانیزه گران تر از ورق های پوشش فلزی گرم هستند. از آنها بیشتر در تولید محصولات مکانیکی استفاده می شوند. این نوع ورق فلزی دارای فولاد پایه از فولاد نورد سرد آنیل شده است و با آبکاری فولاد پایه با روکش ضخیم و خالص روی تهیه می شود و در انتها فولاد پایه پوشش روی را جذب می کند.

این ورق های گالوانیزه مناسب برای ساخت سایبان، نرده، پیچ و مهره و… هستند. همچنین از خودشان حداکثر مقاومت حرارتی را در برابر گرما نمایش می دهند و بسیار بادوام هستند.

 

فرآیند ورق کاری 

 

1. برش فلزی

اولین مرحله در ساخت ورق ها، برش دادن است. در طی این مرحله ورق ها با اعمال فشار قوی بریه می شوند. معمولا برای ساخت ورق از ورق های نورد شده استفاده می شود که این ورق ها به شکل مستطیل و مربع هستند. در گذشته برای برش ورق ها از دایکات استفاده می شد ولی اکنون از روش های پیشرفته تر برای انجام این کار ساتفاده می شود.

الف. برش کاری با قیچی

در این فرآیند از قیچی مخصوص برشکاری برای برش دادن به ورق های فلزی استفاده می شود. سه عملیات مهم برشکاری با قیچی عبارتند از:

برش:

فرآیند های مختلفی برای انجام برش و برش های ورق های فلزی وجود دارد. 

پانچ کردن:

پانچ کردن مرحله ای است که در آن موارد با انجام برش های مخصوص از ورق فلزی جدا می شوند. می توان از پانچ کردن برای ایجاد سوراخ یا برش های دیگر در قطعات استفاده کرد.

بلنکینگ:

بلنکینگ به معنی درست کردن جای خالی است و در برش کاری فرآیندی است که طی آن یک قطعه ورزق فلزی از یک قطعه بزرگتر با اعمال نیروی برشی جدا می شود. 

ب. برش کاری بدون قیچی

از این روش برش کاری در تولید فلزات مورد نیاز برای صنعت های بزرگ استفاده می شود. این روش معمولا بسیار سریع و با دقت بالا انجام می شود. این نوع برش کاری انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر می شود:

برش لیزری:

در برش لیزری از یک لیزر قدرت برای برش ورق های فلزی مورد نظر استفاده می شود. این دستگاه شامل دسته ای از آینه ها و عدسی هاست که یک پرتو پر قدرت را بر روی ورق فلزی، هدایت می کنند تا ورق برش داده شود. دو نوع لیزر برای انجام این کار وجود دارد که لیزر فیبر نوری برای فلزات نازک مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر نوع دوم که لیزر گازی نام دارد برای موادی با گیج بالاتر کاربرد دارد.
مزایا و معایب برش لیزری
کدام فلزات و غیرفلزات را می‌توانیم با لیزر برش بدهیم؟

برش پلاسما جت:

در روش برش پلاسما پرتو پلاسما شتابدار به سمت ورق فلزی هدایت می شود. این نوع برش نیز به ابزار فیزیکی خاصی ندارد و روشی مقرون به صرفه است.

برش واتر جت:

در این روش از برش کاری هیچ استفاده ای از گرما نمی شود و برش ورق های فلزی با استفاده از فشار بالای آب صورت می گیرد.

2. فرم دهی ورق فلزی

فرم دهی در ورق های مختلفی از طریق روش های مختلفی انجام می شود که عبارتند از:

خم کاری:

خم کاری، یکی از پر کاربرد ترین روش ها در صنعت فلزات است. در این روش، با استفاده از فشاری که به ورق اعمال می شود آن خم و زاویه دار می شود. شکل خم ها می تواند بسته به قالب، گوشه تیز در زوایای مختلف بالا و… باشد.

۱۰ تا از مهم‌ترین نکات خمکاری ورق‌های فلزی که باید به آن توجه کنید.

 

سجاف و درز بندی:

این دو روش بسیار مشابه هستند و در آن لبه ورق روی خودش برگردانده می شود.

فر کردن:

از این روش برای ایجاد یک لبه حلقوی تو خالی می توان استفاده کرد.

سوراخ کاری:

به فرآیند گرد تراشیدن در درون سطح کار که سوراخ هایی با قطر و اندازه مشخص ایجاد می کند، سوراخ کاری گفته می شود.

 

نکاتی برای طراحی قطعات ورق کاری که باید بدانید

سه نکته که به شما کمک می کند که قطعات ورق کاری بهتری را طراحی کنید، عبارتند از:

  • فشار دادن ضربه ای خم کاری در تمام طول باعث کاهش استحکام ورق می شود.
  • هیچ گاه قطعه کار را از نقاط نزدیک به سوراخ های ایجاد شده از قبل خم کاری نکنید.
  • برای ایجاد نقاط خم کاری از شعاع خم کاری استفاده کنید و شیار ضریب را پیش بینی کنید. 

 

نتیجه گیری

در این مقاله از وبلاگ فبری نکست به پاسخ ورقکاری چیست؟ بررسی ورق کاری، انواع آن، مزایا و فرآیندهایی که روی یک ورقه فلزی انجام می شود پرداختیم. برای خدمات ورقکاری فلزات خود با فبری‌نکست فقط به نقشه‌ی ورق کاری نیاز است، ما علاوه بر تامین ورق فلزی لازم برای ساخت قطعه‌ی شما تمام مراحل برش و خمکاری تا کنترل کیفی را انجام می‌دهیم. همین الان فرایند ساخت قطعه‌ی خود را از اینجا شروع کنید:‌ خدمات آنلاین ورقکاری فبری نکست

 

دسته بندی مقاله‌ها

نیاز به پشتیبانی دارید؟

جهت برگزاری جلسه مشاوره با کارشناسان ما از طریق لینک زیر اقدام نمایید:

fabrinext

fabrinext

×
×

سبد خرید