برش لیزری روشی است برای برش اجسام که توسط اشعه لیزر انجام میشود. برش اساسیترین و پرکاربردترین فرآیند در ساخت فلز است. این روش به دلیل مزایای فراوانی که نسبت به روشهای دیگر دارد، فناوری مورد استفاده برای انجام چنین کارهایی در صنعت میباشد.
در ادامه به بررسی معایب و مزایای برش لیزری میپردازیم.
مزایای برش لیزری چیست؟
مهندسان، خدمات این نوع از برش را ترجیح میدهند زیرا مزایای بسیار زیادی ارائه میدهد. از مزایای آن میتوان به انعطاف پذیری، دقت، تکرارپذیری، سرعت، مقرون به صرفه بودن، کیفیت عالی، برش بدون تماس، تطبیق پذیری و امکانات اتوماسیون اشاره کرد.
انعطاف پذیری
برش لیزری نیازی به تعویض ابزار برای هر برش جداگانه ندارد و تنظیمات برای برش اشکال مختلف در ضخامت یکسان مناسب است. همچنین هنگام ایجاد برشهای پیچیده هیچ مشکلی ایجاد نمیکند.
دقت
یکی از مزایای اصلی برش با لیزر در مقایسه با سایر روش های برش حرارتی میباشد.
دقت 0.1 +/- میلیمتر شرایطی برای دستیابی به دقت بالا بدون ایجاد هیچگونه عملیات اضافی میشود. در بیشتر موارد، چنین استاندارد بالایی به این معنی است که هیچ تلورانس اضافیای موردنیاز نیست.
تکرارپذیری
0.05 +/- میلیمتر قطعاتی را تضمین میکند که تقریباً مشابه یکدیگر هستند.
سرعت
به خصوص در موارد برشهای پیچیدهتر، بسیار سریعتر از روشهای برش مکانیکی سنتی است.
هنگامی که آن را با سایر روشهای برش حرارتی مانند برش پلاسما یا شعله مقایسه میکنیم، لیزر، آنها را با سرعت تا ضخامت معینی که حدود 10 میلیمتر است، شکست میدهد.
اتوماسیون
این کار به نیروی انسانی کمی نیاز دارد زیرا کاملا اتوماتیک هستند. اما همچنان اپراتور با تجربه ماشین، نقش زیادی در کیفیت نهایی دارد. با این حال سرعت برش و نیاز کمتر به کار دستی باعث کاهش هزینهها نسبت به سایر روشهای برش میشود.
حتی بسیاری از ماشینها دارای سیستمهای تغذیه و نوار نقاله میباشند. البته چنین تنظیماتی برای یک دستگاه لیزر کات با قیمت بالاتر امکانپذیر خواهد بود.
کیفیت
با استفاده از تنظیمات مناسب، برشهای لیزری فقط یک برآمدگی کوچک باقی میگذارند. اغلب اوقات حتی نیازی به حذف آنها نیست؛ البته این موضوع بستگی به جنس، ضخامت و عوامل دیگر نیز دارد.
برش بدون تماس
در برش لیزری فقط پرتو با مواد تماس پیدا میکند. بنابراین، هیچ اصطحکاک مکانیکی که بتواند ابزار را بپوشاند وجود ندارد.
تطبیقپذیری
تطبیقپذیری یکی از مهمترین ویژگیهای این برش است که به دو صورت خود را نشان میدهد.
برش لیزری برای بسیاری از مواد مختلف مناسب میباشد. به عنوان مثال میتوان به فلزات مختلف، اکریلیک، امدیاف، چوب، کاغذ و غیره اشاره کرد. یک دستگاه را میتوان برای انجام کارهای مختلف پیکربندی کرد. البته توانایی برش برخی از این مواد به قدرت دستگاه شما نیز بستگی دارد. در مقاله معرفی دستگاههای برش به بررسی انواع آنها پرداختیم.
علامتگذاری لیزری کاربرد دیگری برای استفاده از این ماشینها است و علامتگذاری در هنگام تولید محصولات روزمره کاربرد بسیار زیادی دارد.
در نهایت، این فناوری برای انواع پروفایلها مناسب میباشد. برشلیزر لوله میتواند این فرآیند را روی هر چیزی از بخشهای جعبه گرفته تا کانالهای باز انجامدهد.
معایب برش لیزری چیست؟
اگرچه معمولا از برش لیزری برای تولید قطعات در هر صنعتی استفاده میشود، اما دارای معایبی نیز میباشند. به عنوان مثال، نیاز به تخصص، محدودیت در ضخامت فلز، هزینههای بالا و تولید دودهای خطرناک همه مواردی هستند که قبل از رویآوردن به این نوع برش باید در نظر گرفته شوند.
نیاز به تخصص در برش لیزری
همانطور که قبلاً اشاره شد، یک اپراتور متخصص برای استفاده حداکثری از پتانسیل روش برش لیزری ضروری است. راه اندازی مناسب سبب تضمین کیفیت برش مطابق با استانداردی است که مردم از این تکنولوژی انتظار دارند.
محدودیت های ضخامت فلز
در مقایسه این روش با سایر روشهای برش حرارتی، برش صفحات بسیار ضخیم با لیزر مناسب نیست. بیشترین ضخامت مناسب، به ماشین آلات موجود و دانش موجود بستگی دارد. به طور متوسط، شرکت های تولید فلز تمایل به برش فلز تا 15 یا 20 میلیمتر را دارند.
هزینه های اولیه در برش لیزری
قیمت دستگاه برش لیزری میتواند به بیش از 20 میلیارد تومان برسد. هزینه لیزرها در مقایسه با واترجت یا برش پلاسما دو برابر بیشتر است. اگرچه هزینههای جاری و کارایی آن در دراز مدت این هزینه را جبران میکند اما مبلع سرمایهگذاری اولیه هنوز بسیار زیاد است.
دودهای خطرناک در برش لیزری
یکی از معایب برش لیزری مناسب بودن آنها برای برش مواد مختلف است. در عین حال، روش برش حرارتی باعث ذوب شدن مواد و در نتیجه انتشار گازها و دودهای خطرناک میشود.
این حلقه به ویژه هنگام برش پلاستیک درست است. بنابراین یک سیستم تهویه خوب اما اغلب پرهزینه لازمه یک محیط کار ایمن میباشد.